<< Click to Display Table of Contents >> Navigation: Generelt > Åpningsbilde |
Funksjonsbeskrivelse
Åpningsbildet, er det første bildet som møter når du går inn i Maestro Revisjon. Bildet viser klienter i gjeldende datasettkatalog. I hovedmenyen øverst i skjermbildet finnes det seks menyvalg:
Datasettkatalog Ved å velge datasettkatalog, vil man få en oversikt over de filene/selskapene man har lagret.
Deponikatalog Her får man en oversikt over hvilke datasett som ligger i datakatalogen en skal deponere fra. Først må man ha krysset av for at man skal kjøre reserver/deponerfunksjonen. Dette menypunktet finnes under oppsett og innstillinger eller ved å trykke på knappen for innstillinger.
Åpne fra annen katalog Dersom man ønsker å bruke et annet datasett enn de som ligger i datakatalogen, kan man klikke seg inn her og hente datasett fra en annen katalog. Når man er ferdig med å jobbe på datasettet, vil lagring skje på samme katalog som man hentet datasettet fra.
Tilbakekopiering av sikkerhetskopi Tilbakekopieringsfunksjonen gjør at du kan legge tilbake sikkerhetskopien. Funksjonen fungere slik at når du trykker på valget for tilbakekopiering, søker programmet på den stasjonen/katalogen du har definert til sikkerhetskopiering. Programmet foreslår alle datasett som ligger der. Man må velge datasett. Sannsynligvis vil man få melding om at datasettet finnes fra før. Man må nå bestemme seg for om man ønsker å skrive over eller ikke. Når et datasett er overskrevet kan man ikke reversere dette.
Klientutskrift Her kan man få en utskrift over alle klientene som ligger i datakatalogen. Utskriften viser datasettnavn, klientnavn, år og hvilken versjon datasettet sist har vært innlest i. Denne utskriften er spesielt nyttig å bruke når man skal legge inn nye versjoner. |
I all hovedsak gjelder disse menypunktene datasett som er merket.
Nytt datasett Velg "Nytt datasett" eller F5 og legg inn ønsket navn på datasettet, tast enter og datasettet vil være registrert.
Åpne datasett Datasettet åpnes ved å markere datasettet og velge åpne i menyvalget. Datasettet kan også åpnes ved å dobbelklikke på navnet på datasettet eller ved å markere det og taste enter.
Endre navn I noen tilfeller kan det være ønskelig å endre navn på datasettet, da bruker man dette menyvalget. Datasettets navnefelt åpnes da, slik at man kan skrive inn det nye navnet.
Dupliser Dersom man ønsker å opprette et datasett som en kopi av et annet, brukes denne funksjonen (Hurtigtast er F3)
Send på e-post Ønsker en å sende et datasett på e-post, markerer en ønsket datasett og velger dette menyvalget. Fyll inn mottaker, emne og kort melding om hva det gjelder i e-posten. E-post som ikke inneholder noen melding vil bli returnert til avsender.
Reserver Dersom man skal reservere et datasett bruker man dette menypunktet. (Se nærmere forklaring under hjelpefilen "menyvalget oppsett")
Deponer Dette menypunktet brukes når man skal deponere datasett. (Se nærmere forklaring under hjelpefilen "menyvalget oppsett")
Frigjør reservert datasett Denne funksjonen brukes for å låse opp reserverte datasett.
Sett passord Man kan sette passord på datasett som man ikke vil at andre skal kunne åpne.
Slett passord Dersom man vil fjerne passordbeskyttelsen, brukes denne funksjonen.
Komprimer Datasettet komprimeres til en zipfil. Det vil si at filen vil kreve mindre lagringskapasitet og den blir lettere å sende med e-post. Filen må dekomprimeres for å kunne leses.
Dekomprimer Motsatt handling av å komprimere.
Lag sikkerhetskopi Denne funksjonen brukes når man vil ta en sikkerhetskopi. Sikkerhetskopien blir lagret der man har valgt under innstillinger og datakatalog. Man markerer datasettet før man bruker denne funksjonen.
Årsskifte Denne funksjonen gjennomfører årsskifte på alle de merkede datasettene. Man kan markere flere enn et datasett ved å holde ctrl- tasten nede når man trykker på de andre datasettene man vil markere. Det finnes ingen reverseringsfunksjon. Husk å ta sikkerhetskopi!
Slett Dersom man ikke ønsker å ha et datasett lenger kan man markere det og trykke slett. Det er ingen angrefunksjon når man først har svart ja til å slette datasettet, så vær sikker før du bruker denne funksjonen. Ta gjerne en backup før du sletter.
NB! Det er nå blitt muligheter for dra og slipp av datasett til og fra åpningsbildet. Ønsker du for eksempel å legge inn et datasett i programmet som du har fått på epost, kan du nå trekke datasettet direkte fra eposten og inn i åpningsbildet.
Rediger Søk Søkingen settes i gang automatisk straks et eller flere tegn tastes. Man kan søke etter enten datasettnavn eller klientnavn. De inntastede tegnene vises i et vindu, og markørene stiller seg automatisk på det første datasettet som kan identifiseres med de inntastede tegn. Legg også merke til at tall kommer først i sorteringen.
Kopier Dersom man ønsker å flytte et eller flere datasett fra et sted til et annet, markerer man datasettet og trykker kopier. Videre fremgangsmåte er som følger: - Klikk på katalogen "Velg katalog" i venstre marg av bildet. - Velg ønsket serverområde under bildet "Drives" - Velg ønsket katalog under bildet "Kataloger" - Velg "OK" - Åpningsbildet endrer seg automatisk til ønsket valg.
I åpningsbildet, som nå dukker opp, høyreklikker man og velger "Lim inn". Ønsket datasett limes nå inn i valgt katalog.
Lim inn Etter at man har valgt kopier funksjonen overfor bruker man denne lim inn funksjonen for å lime inn datasettet i ønsket katalog.
Merk alle Denne funksjonen brukes dersom man vil merke alle datasettene. Brukes gjerne før man skal kjøre årsskifte eller komprimere alle datasettene. |
Vis klientinformasjon: Her krysser man av dersom man vil vise klientinformasjonen til alle datasettene. Har man veldig mange datasett, anbefales det at denne er slått av for at det skal gå raskere å oppdatere.
Vis alle zip- filer: Hvis en vil at bare upakkede datasett skal vises i åpningsbildet, fjerner en haken på ”Vis alle zip- filer”. Det vil si at alle komprimerte datasett ikke vil vises. |
Arkfane Generelt og Deponering
Datasettdeponering Kort fortalt, innebærer denne funksjonen at man lagrer alle datasettene sentralt på en server. Datasettet blir kopiert lokalt når brukeren reserverer den. Hvis en annen bruker forsøker å reservere samme datasett, får vedkommende beskjed om at datasettet er reservert. Når denne brukeren så er ferdig med å registrere i datasettet, kan hun så deponere datasettet tilbake til serveren. Reservasjonen på datasettet blir da opphevet. Funksjonen er spesielt verdifull for de som arbeider lokalt med bærbar pc ute hos klienten, da andre brukere ikke kan gjøre endringer mens datasettet er deponert.
Prinsippet Forutsetningen for deponi er at man har en nettverkskatalog der alle datasettene for det tilhørende programmet lagres. Datasettene vil bli lagret som pakkede datasett. Når man reserverer et datasett, kopieres dette til en lokal datakatalog. Inntil datasettet blir lagt tilbake til nettverkskatalogen (av brukeren som reserverte datasettet), vil det være opptatt. Andre kan ikke reservere/deponere et datasett som allerede er opptatt. Når en datakatalog først er tatt i bruk som et datasettdeponi, vil denne katalogen ikke lenger være en gyldig datakatalog. Katalogen kan kun benyttes til å reservere/deponere datasett.
Aktivere funksjonen Deponifunksjonen aktiveres ved å krysse av for "Datasettdeponi i bruk" og legge inn brukernavn. Dette gjøres under "Innstillinger." Til brukernavn kan for eksempel navn, ansattnummer eller lignende benyttes. I tillegg må man oppgi katalog for datasettdeponi under "Innstillinger" og "Datakatalog". Dette feltet er ikke tilgjengelig før man har aktivert deponi.
Reservere datasett Funksjonen benyttes for å kopiere datasett fra deponikatalogen til lokal datakatalog. Datasettet vil pakkes ut i datakatalogen og filen vil oppdateres til å huske datasett og brukernavn, samt klokkeslett og dato for reservasjonen. Hvis datasettet er reservert av noen (inkl. deg selv), vil man få beskjed om hvem som har reservert det.
Legge tilbake datasett i deponiet Deponering av datasett benyttes også for å flytte datasett tilbake til deponikatalogen. Datasettet pakkes sammen og kopieres tilbake til deponikatalogen. Deretter vil datasettet bli slettet lokalt. Hvis datasettet er reservert av noen andre (noe som kan tyde på at man har opprettet et nytt datasett med samme navn som allerede er i bruk), vil man få melding om dette. Man vil bli anbefalt å gi datasettet nytt navn før man prøver å deponere det på nytt. Alle nye datasett må opprettes lokalt, og det er derfor mulig å opprette nye datasett på reise. Disse datasettene kan deponeres på vanlig måte når man er i kontakt med nettverket igjen. Også i dette tilfellet vil man få melding hvis datasett med samme navn er opprettet. Hvis det finnes et datasett med samme navn som ikke er reservert, vil man få spørsmål om man vil overskrive dette. Hvis man svarer ja, vil det andre datasettet bli erstattet med dette. Man bør forsikre seg om at man ikke sletter viktig arbeid her. Svarer man nei, vil man få mulighet til å gi ditt datasett et nytt navn. Vi anbefaler det siste.
Kort om fremgangsmåte
Opprettelse av deponi i åpningsbildet - Velg ikonet "innstillinger" ( eller "oppsett" og "innstillinger" i handlingsbildet). - Under arkfane Generelt, krysser man av i boksen for "datasettdeponi i bruk" og legger inn brukernavn. - Under arkfane Datakatalog, velger man deponikatalog. (Dvs. hvor man vil at deponikatalogen skal lagres). - Velg nå ikonet "datasett i datsettkatalog" i åpningsbildet. - Man merker av de datasettene man ønsker at skal legges til deponikatalogen. (Man holder ctrl-knappen inne mens man klikker med venstre musetast på ønskede datasett) - Når datasettene er merket av, høyreklikker man med musepekeren og velger "deponer". - Nå legges datasettene inn i deponikatalogen.
Hvordan deponere - Velg ikonet "datasett i deponikatalog" i åpningsbildet. - Dobbelklikk med venstre musetast på det datasettet du ønsker å deponere. - En nøkkel vil nå dukke opp til venstre for datasettet. - Velger man nå ikonet "datasett i datasettkatalog," vil man se at den/ de deponerte datasettene vil ligge der.
Hvordan legge tilbake datasett i deponiet - Velg ikonet "datasett i datasettkatalog." - Merk av de ønskede datasett. - Høyreklikk med musepekeren og velg "deponer" - Datasettene vil nå legges tilbake til deponikatalogen.
|
Under arkfane Datakatalog har man oversikt over ulike kataloger. "Datasettkatalogen", er den katalogen hvor alle datasettene ligger og defineres under installasjonen. Man har mulighet til å endre datasettkatalogen i dette bildet. "Programkatalogen" viser hvor programmet kjøres fra. Denne er det ikke mulig å endre så lenge man har startet Maestro Revisjon. Sikkerhetskopieringsfunksjonen stilles inn nederst i dette bildet. Dersom man ønsker å ta sikkerhetskopi til diskettstasjon, må innstillingene være som definert ovenfor. Hvis man ønsker å ta sikkerhetskopi til en annen stasjon/katalog, eksempelvis en nettverksstasjon, velger man det ved å trykke på knappen med tre prikker på. Den første metoden lager filer av typen *.B01 (Den deler også datasettet i flere filer dersom dette er så stort at det går på flere disketter). Den andre metoden lager filer av typen *.zip. |
Arkfane Skriver
Her defineres standardskrivere som brukes i programmet. Programmet vil hente inn standardskriveren fra windows og sette denne inn som hovedskriver, hvis man ikke velger en annen skriver.
Hjelp
Her ligger brukermanualen for programmet
Brukerinformasjon
Her finnes lisensopplysningene om deg som bruker.
Versjonsnotat
Her ligger et skriv om hva som er gjort fra versjon til versjon
Supportforespørsel på epost
Dersom du har noen spørsmål eller kommentarer, så send det gjerne videre til Maestro Soft. Er det et datasett du har problemer med, så svar ja til at valgt datasett skal sendes med som vedlegg. Maestro sin e-postadresse kommer opp automatisk.
Spørsmål og svar på internett
De spørsmålene som har blitt stilt oftest ligger ute på hjemmesiden vår med svar på.
Om Maestro
Her kommer noen opplysninger om programleverandøren. Her står internettadresse, telefonnummer og adresse. Hvilket versjonsnummer man har, står også her.